Despre statul in fund la bebelusi

on

Disclaimer: Acest articol contine generalitati si se refera la copii sanatosi nascuti la termen. Daca vi se pare ca bebelusul dumneavoastra nu evolueaza corespunzator, consultati medicul sau kinetoterapeutul. 

In multe grupuri de suport pentru mame se vehiculeaza ideea ca bebelusul trebuie sa stea in fund nesustinut pentru a putea incepe diversificarea. Doar ca aceasta aptitudine nu apare neaparat inainte de sau fix la 6 luni.

In fapt, pentru inceperea diversificarii este ca bebelusul sa stea in fund cu minimum de suport.

Suport minim inseamna ca daca bebelusul are spatele sustinut (de parinte sau spatarul scaunului de masa) nu cade in laterale sau in fata, isi sustine capul foarte bine si postura asezata pe toata durata mesei, adica timp de circa 20 de minute.

Bebelusul NU trebuie sa manance intr-o pozitie inclinata!

Chiar si „Biblia BLW” accepta statul in fund cu minimum de suport. Astfel, Gil Rapley in cartea sa (pag 16) descrie ca semn ca un bebelus este pregatit pentru solide faptul ca sta in fund cu minimum de suport sau fara suport.

blw sit up

Asadar, cand sta un bebelus nesustinut in fund?

Conform graficelor de crestere OMS, statul in fund nesustinut poate aparea la bebelusi oriunde intre 4 si 9 luni, in functie de felul in care se dezvolta bebelusul.

milestones-oms

In mod normal un bebelus nu ar trebui asezat intre perne sau in alte dispozitive pentru a-si intari musculatura pana nu e el pregatit sa o faca.

Argumentele impotriva acestei practici sunt mai multe:

  • musculatura sa nu este destul de dezvoltata si presiunea statului in sezut se va rasfrange asupra sistemului osos, imatur si el
  • blocarea copilului intr-o pozitie din care nu poate iesi singur ii incetineste dezvoltarea cognitiva. El va fi obligat sa interactioneze doar cu obiectele aflate in imediata sa vecinatate si puse la dispozitie de parinte, deci nu cu cele care ar prezenta interes real pentru el.
  • asezarea artificiala a bebelusului intr-o astfel de pozitie il va descuraja sa se tarasca si sa porneasca in cautarea experientelor noi.

Dupa ce copilul isi sustine foarte bine capul, poate fi sustinut intr-o pozitie cat mai aproape de 90° in bratele parintelui. In felul acesta este incurajata si interactiunea umana si parintele poate gestiona postura copilului ajutandu-l sa ajunga intr-o pozitie confortabila.

Copilul poate fi asezat in fund cu suport parental sau alt tip de suport confortabil, pentru perioade scurte de timp, in jurul varstei de 5 luni.

Cand sta bebelusul in sezut?

Copilul va fi capabil sa stea in fund nesustinut dupa ce va invata sa se aseze singur. Si are doua posibilitati sa faca asta.

  • Invata mai intai sa se ridice in picioare agatandu-se de diverse obiecte si, din aceasta pozitie, se aseaza in fund.
  • Se intoarce pe o parte, se sprijina in cot si picior si se ridica.

Copilul nu se va ridica niciodata in fund „in echer”, adica din pozitia intins pe spate sa se „traga” in muschii abdominali pana se ridic in fund. In fapt, acest tip de ridicare este contraindicat oricui, inclusiv adultilor. (La un moment dat, copiii vor experimenta si asta, dar nu o vor face in mod curent.)

In concluzie, un copil va sta in fund nesustinut cand va invata sa se aseze singur si aceasta aptitudine apare oricand intre 4 si 9 luni. 

 

*Sursa foto: New Kids Center

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s