Programul de masa al copilului mic

Disclaimer: Programul de masa de mai jos este ORIENTATIV si se adreseaza copiilor sanatosi fara alte indicatii medicale. Acest program este bazat pe recomandarile non-limitative ale OMS, ESPGHAN si Ministerul Sanatatii din Romania. Fiecare copil e unic si numarul de mese acceptate difera.

Reamintim ca diversificarea se incepe doar cu acordul medicului dupa 17s, cand bebe sta in fund cu minimum de suport si este interesat de mancare.

Programul de masa al unui copil se definitiveaza, in general, in jurul varstei de 18 luni. Bineinteles, aceasta varsta este orientativa, depinde de fiecare copil in parte si de dinamica familiei per ansamblu.

Premise de la care pornim:

 • Numarul de mese recomandat in Ghid de preventie CNSMF, Romania – alimentatia copilului mic (0-2 ani)nr-de-mese
 • Mesele se introduc cand le solicita copilul sau cand le accepta. Nu exista o ordine anume de introdus mese sau alimente. Tabelele de diversificare sunt valabile doar daca sunt intocmite de un medic sau nutritionist special pentru copilul dumneavoastra. (Dez)Ordinea introducerii alimentelor si a meselor
 • Cel mai bine este sa serviti masa impreuna cu copilul sau de fata cu el pentru a va da seama daca doreste sau nu sa mai adauge o mase la „palmaresul” zilnic.
 • Copiii au nevoie de rutina. Un program stabil de masa va ajuta copilul sa inteleaga senzatia de foame si sa isi ia repere zilnice. Un program dezorganizat va da nastere la confuzii si reticienta din partea copilului in a sta la masa si a manca, dar si un obicei de a rontai permanent.
 • Scopul diversificarii este de a inlocui treptat si in ritmul acceptat de copil laptele cu mancarea solida.

Copiii se dezvolta diferit. Unii vor accepta mai multe mese mai devreme decat altii, iar altii se vor baza pe lapte si in jurul varstei de un an. Mai jos gasiti un program orientativ.

program de masa

Observatii:

 • In functie de cantitatea de mancare consumata de copil si de apetitul sau, se ofera sau nu completare cu lapte (san sau lapte praf)
 • Alimentatia copilului (si a adultului, de altfel) trebuie sa fie variata. Adica nu este recomandat sa mananance acelasi aliment zilnic, ci grupele de alimente trebuie alternate. Se ofera o cat mai mare varietate de alimente. Grupele de alimente si importanta lor in alimentatia copilului mic (0-2 ani)
 • Carbohidratii de calitate sunt foarte importanti in alimentatia bebelusului. Carbohidratii in alimentatia copilului mic
 • Gustarile sunt mai reduse cantitativ si nutritional fata de o masa principala.
 • Daca si cat lapte mai accepta tine de fiecare copil in parte.

Meniu cu idei pentru 30 de zile: Mancam impreuna I (plan de mese pe 30 de zile)

 

 

 

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

 1. Mona spune:

  Exelente informatii si foarte bun tabelul!
  Va multumesc!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s