Despre salturi mentale

Creierele bebelusilor sunt in continua transformare. Ei nu se nasc gandind ca un adult si invata progresiv cum sa vada lumea ca un “om mare”. Indiferent ce facem sau nu facem noi, salturile mentale se petrec cand e bebelusul pregatit.

De obicei, in perioadele de salt mental bebelusul e nemultumit, cauta confort la san si / sau in bratele mamei, se trezeste des. De cele mai multe ori se remarca si un regres in bebelusie – refuzul mancarii solide si o preferinta inspre lapte, vrea doar sa fie carat si refuza sa se deplaseze singur etc.

Copilul nu a devenit brusc „rasfatat” si nici nu o sa devina daca raspundeti la nevoile sale.

Ideal este sa-i dam ce cere pentru ca lumea din capul sau e cu susul in jos si asta il sperie. E ca si cum voi v-ati trezi maine dimineata in cu totul alta casa decat unde v-ati culcat, cu cerul fiind verde si apa rosie. Cam asa de drastic se schimba felul in care ei percep lumea.

In urma acestor salturi mentale, copilul dobandeste noi „achizitii”. Adica e capabil sa fac noi lucruri care il indeparteaza din ce in ce mai tare de stadiul de bebelus. De pilda incepe sa apuce lucrurile din jurul sau, sa vorbeasca sau sa mearga.

Doi medici olandezi au facut un studiu amplu, intins pe 35 de ani, pe cateva mii de copii si au intocmit o harta a salturilor mentale, pe care ei le numesc Wonder Weeks. Mai mult, au si determinat cam ce fel de achizitii survin dupa fiecare faza.

„Harta” intocmita de ei nu se aplica litera de lege la toti copiii. Adica nu toti o sa se miorlaie fix cand zice harta, la unii sunt decalaje. La unii tine saltul mental cat e marcat (toate saptamanile cu negru), la altii doar saptamana de varf e vizibila.

wonder weeks

Cum calculati? Punctul 0 e data prezumtiva a nasterii, adica fix la 40 de saptamani de sarcina, nu data la care s-a nascut copilul. Apoi numarati saptamanile de la acea data incepand (chiar daca bebe s-a nascut mai devreme sau mai tarziu cu cateva zile).

Aplicatia Wonder Weeks se poate descarca pe telefon si va avertizeaza automat ce urmeaza si cand.

Mai multe detalii despre cum functioneaza creierul copilului mic, gasiti aici: http://www.printesaurbana.ro/…/creierul-copilului-mic-versu…

Si o explicatie mai hazlie despre diferenta dintre puseu, salt mental si regresia somnului aici: https://mironamitache.net/2015/08/24/pusee-regresii-salturi/

*sursa „featured foto” Made 4 Baby; sursa „harta”: pinterest

 

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s