Recomandarile ESPGHAN privind diversificarea – ianuarie 2017

La inceputul anului 2017, ESPGHAN (= Societatea europeana de gastroenterologie, hepatologie si nutritie pediatrica) a publicat recomandari actualizate privind diversificarea bebelusilor. Fata de recomandarile din 2008 nu s-au schimbat prea multe, dar au fost luate in calcul noi studii medicale si au survenit unele adaptari.

Documentul integral, in original, il gasiti aici: espghan-2017 .

espghan1

Solidele sunt necesare din punct de vedere nutritional si al dezvoltarii si reprezinta o faza importanta in tranzitia de la lapte la mancarea de familie.

Perioada diversificarii este una de crestere rapida in care copiii sunt susceptibili de deficiente, dar si excese nutritionale. Perioada este marcata de importante schimbari in alimentatie cu expunere la noi alimente, gusturi si texturi.

Evidentele stiintifice limitate se reflecta in variatiile semnificative si practicile curente inregistrate in diverse tari.

Articolul face recomandari cu precadere pentru populatia de bebelusi sanatosi, nascuti la termen din Europa.

Fara a intra in detalii stiintifice, iata recomandarile actualizate ale ESPGHAN:

Momentul introducerii solidelor

Alaptarea exclusiva ar trebui promovata pana la cel putin varsta de 4 luni implinite ale copilului, pana la aproximativ 6 luni fiind un scop desirabil.

Alimentele complementare (solide sau lichide altele decat lapte matern sau praf) nu ar trebui introduse inainte de 4 luni implinite, dar nici mai tarziu de 6 luni.espghan3

(Functiile gastrointestinale si renale sunt suficient dezvoltate in jurul varstei de 4 luni implinite pentru a permite beblusilor sanatosi nascuti la termen sa digere mancarea solida. Mai mult, maturizarea gastrointestinala survine pe masura ce stomacul bebelusului intra in contact cu alte tipuri de alimente.

Aptitudinile necesare pentru ca un bebelus sa fie capabil sa accepte si sa inghita in siguranta piureuri apar in mod normal intre 4 si 6 luni. Cele necesare autohranirii apar mai tarziu. In general, de la aproximativ 9 luni bebelusii sunt capabili sa se autohraneasca.)

espghan4

Continutul meselor

Copiii ar trebui sa primeasca o alimentatie variata incluzand alimente de diverse texturi si arome (chiar si legume verzi amare).

Recomandari diferite pentru copiii alaptati si cei hraniti cu formula tind sa creeze confuzii, asadar se va urma aceeasi linie de conduita.

Continuarea alaptarii este recomandata in paralel cu introducerea solidelor.

Laptele de vaca este o sursa saraca de fier si contine un exces de proteine si grasimi fata de capacitatea organismului bebelusului de a digera. Nu ar trebui folosit ca bautura principala inainte de 12l, dar poate fi folosit in cantitati mici inainte de 1 an in preparate.

Alergenii pot fi introdusii oricand se incepe diversificarea, dupa varsta de 4 luni implinite.

In cazul copiilor cu risc crescut de a dezvolta o alergie la alune, alunele ar trebui introduse intre 4 si 11 luni, in colaborare cu un cadru medical avizat.

Glutenul poate fi introdus oricand intre 4 si 12 luni. Consumul de gluten in cantitati mari ar trebui evitat in primele saptamani dupa introducere si pe toata perioada copilariei.

Toti copiii ar trebui sa primeasca o alimentatie bogata in fier, fie prin alimente bogate in fier (carne), fie prin cele fortifiate cu fier (cereale „pentru bebelusi”) sau suplimente de fier. Recomandarile variaza in functie de populatii si obiceiurile locale.

Sarea si zaharul trebuie excluse din alimentatia bebelusului. Sucurile de fructe si bauturile indulcite trebuie evitate.

Dieta vegetariana ar trebui urmata doar sub indrumarea unui specialist.

espghan5

Copiii au o preferinta inascuta pentru mancarurile dulci si sarate si le resping pe cele amare (un posibil semn de aliment otravitor, informatie setata genetic). Dar gusturile pot fi educate. Tocmai de aceea este foarte important sa li se ofere inca de la inceputul diversificarii legume verzi amare.

espghan9

Alimente ce trebuie evitate

Sarea si zaharul nu ar trebui adaugate in alimentele oferite bebelusului. Consumul de zaharuri libere (se gasesc in mancarurile procesate sau in siropuri si sucuri de fructe) ar trebui minimizat. Bauturile indulcite ar trebui evitate.

Mierea nu ar trebui introdusa inainte de 12 luni.

Uleiul de fenicul sau ceaiul de fenicul (folosite drept produse anti-colici) nu ar trebui oferite copiilor sub 4 ani deoarece contin estragol, o substanta cancerigena.

Pentru a reduce expunerea la arsenic inorganic, bauturile pe baza de orez nu ar trebui oferite bebelusilor si copiilor mici.

espghan7

Metoda de hranire

Alimentele ar trebui sa aiba textura si consistenta potrivita stadiului de dezvoltare a copilului, urmarindu-se introducerea la timp de finger foods si incurajarea copilului sa se autohraneasca. Prelungirea perioadei in care se ofera piureuri ar trebui descurajata si copiii ar trebui sa primeasca mancare cu bucatele intre 8 si 10 luni, cel tarziu. Pana la 12 luni copiii ar trebui sa fie capabili sa se autohraneasca si sa bea in principal dintr-o cana normala sau una speciala.

Parintii ar trebui sa raspunda semnalelor de foame si satietate transmise de copil si nu ar trebui sa ofere mancarea pentru confort sau ca o recompensa.

espghan6

Atentie! Acestea sunt recomandari generale aplicabile populatiilor de bebelusi sanatosi europeni, nascuti la termen.

Inceperea diversificarii trebuie discutata si decisa cu medicul pediatru si se bazeaza pe specificul medical al fiecarui bebelus in parte.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s