Borcanele, borcanase…

Disclaimer: Aceasta nu este o postare care sa incurajeze consumul de produse gata preparate pentru beblusi. Incercam doar sa (re)stabilim „adevarul istoric”.

Unul din subiectele foarte controversate in ce priveste diversificarea este cel legat de borcanasele gata preparate care pot fi cumparate din magazine. Mai ales cand unii medici recomanda inceperea diversificarii si hranirea bebelusului pe perioade indelungate cu astfel de produse, situatia devine si mai confuza.

Haideti sa vedem argumente pro si contra utilizarii lor si sa incercam sa demontam / explicam niste mituri.

La nivelul Uniunii Europene, compozitia alimentelor pentru sugari si copii mici (pana la 3 ani) este reglementata prin REGULAMENTUL (UE) NR. 609/2013 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 12 iunie 2013, act legislativ care e in vigoare din iulie 2016. Alimentele pentru aceasta categorie reglementate astfel includ si „borcanasele”.

Principala critica adusa borcanelelor o reprezinta continutul de aditivi si conservanti.

Conform normelor sus-amintite, continutul borcanaselor trebuie sa se incadreze in anumiti parametrii privind continutul de aditivi (inclusiv sare), pesticide in produsul brut folosit la fabricare etc. Asadar, din punct de vedere al calitatii compozitiei, borcanasele corespund normelor UE in vigoare. Adica toate substantele adaugate in plus fata de alimentele brute, daca exista asa ceva, sunt in cantitati permise din punct de vedere medical si asimilabile de catre organism fara efecte adverse. Normele se refera la bebelusi, nu la adulti, si se bazeaza pe recomandari OMS si ESPGHAN.

Multe borcanase nu contin nimic altceva decat legume / fructe / cereale in diverse forme / carne / peste. Exista si marci care au indulcitori adaugati sau alti aditivi, dar nu trebuie generalizat. Pentru a intelege ce contin, cititi eticheta cu atentie! Cum citim corect o eticheta

In ceea ce priveste rezistenta lor „cu lunile” pe rafturi si ideea cum ca se datoreaza conservantilor, acesta este un mit. Metoda de conservare este cea a sterilizarii la temperaturi inalte, adica fix ce face si bunica acasa cand pune conserve de toamna. Diferenta consta in mediul controlat in care se intampla procesul, de aici si faptul ca procesul de sterilizare folosit pe scara industriala este mult mai eficient. (Atat borcanele, cat si capacele sunt sterilizate anterior, temperatura la care se „fierb” este constanta pe tot parcursul procesului, racirea se produce treptat si controlat.)

Borcanelele sunt produse in conditii de igiena alimentara stricta, la aceleasi temperaturi controlate astfel incat sa se distruga toti potentialii agenti patogeni. De aici diferenta intre „cat tine” un borcanel din comert si unul preparat acasa. Spre deosebire, mancarea preparata acasa, daca nu se respecta conditii de igiena, poate duce la probleme digestive grave in cazul bebelusilor.

Mai trebuie precizat ca, avand in vedere reglementarile privind continutul de pesticide in alimentele de baza, de multe ori un borcanel este „mai sigur” decat legumele cumparate din piata. Producatorii locali care vand la piata de multe ori nu respecta nicio norma privind pesticidele utilizate, deci si produsele lor pot contine o doza mai mare de pesticide decat cea admisa. (Nu vorbim de micii producatori care cresc trei cepe in gradina, ci de cei care au sere pe hectare intregi si fac tot posibilul sa aiba o productie cat mai mare!)

Bineinteles ca exista si argumente impotriva folosirii frecvente a borcanelelor.

In primul rand, borcanelele au o compozitie foarte bine studiata. Adica combinatia de alimente si procentul in care se regasesc in compozitie sunt in asa fel facute incat sa placa. (In general, caci mai sunt si copii care nu sunt de acord.)  Acasa, la noi in bucatarie, nu vom reusi niciodata sa reproducem acelasi gust.

Temperatura la care sunt preparate este ridicata pentru a distruge eventuali agenti patogeni. Dar, in acelasi timp sunt afectati si nutrientii din alimente.

Textura borcanelelor nu este neaparat adaptata nevoilor copilului, ci incearca sa respecte niste masuri generale de siguranta. De pilda, cele pentru 12l contin si bucatele, dar mult prea putine si prea mici pentru majoritatea copiilor care deja e obisnuita sa mestece si sa apuce. Idem piureurile foarte fine si omogene pentru 7-8l.

Rareori se folosesc condimente / ierburi aromatice in aceste produse pentru ca, de obicei, acestea se adauga la final, inainte de servire. Spre deosebire de mancarea de acasa, in care putem punde diverse arome.

In concluzie, borcanelele pot fi folosite ocazional pentru a acoperi unele mese ale copilului in vacante, calatorii sau pentru a introduce alimente noi care nu sunt de sezon.

Borcanelele nu ar trebui oferite in locul mancarii pregatite acasa deoarece textura lor este, in general, neadaptata nevoilor reale ale copilului. In plus, din punct de vedere al condimentelor / ierburilor aromatice utilizate, le lipseste savoarea pe care o au in general mancarurile preparate acasa.

Dar, cel mai important, borcanelele nu sunt nocive si nu afecteaza sanatatea copilului.

*Sursa foto: Inhabitots

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s