Oare ii place sau nu-i place?!

Tocmai am oferit bebelusului un aliment nou si acesta refuza sa il atinga / guste. Concluzia imediata e ca bebelusului nu ii place. Mai mult, de cele mai multe ori, cautam sfaturi in jur despre cum am putea sa-l facem sa ii placa sau cu ce sa-l combinam ca sa-l pacalim sa-l accepte. Nimic mai contraproductiv. 🙂

Pentru a concluziona ca un aliment nu ii place bebelusului, ar trebui sa fi fost incercat si refuzat de macar 10-15 ori de catre bebe. In zile diferite la intervale de timp diferite.

Alimentele noi se recomanda a fi introduse alaturi de alimente deja cunoscute si placute de bebelus. Mai mult, ar trebui introduse cand bebelusul e calm, sanatos si in siguranta casei / locului sau de luat masa.

Metoda de introducere a alimentelor noi depinde de varsta bebelusului si tipul de diversificare ales.

Daca bebelusul e la stadiul de „piure”, puteti oferi cateva lingurite din alimentul nou pentru a diferentia textura si gustul de alte alimente deja introduse. Puteti continua cu un amestec apoi din noul aliment si altele deja introduse.

Daca bebelusul accepta si bucatele, ii pot fi oferite alaturi de piure si finger foods din noul aliment pentru a se familiariza cu el.

Daca mergeti pe autodiversificare, e si mai simplu – prezentati alimentul ca atare, in bucati de dimensiunea potrivita (daca e solid). Daca vorbim de alimente semi-lichide sau lichide, le oferiti din pahar.

Nu incercati sa pacaliti bebelusul, indiferent de ce metoda va surade. Copilul trebuie sa inteleaga ca e un aliment nou si ca are dreptul sa il accepte sau sa il refuze. Acceptarea gusturilor noi depinde de copil.

Cand introduceti un aliment nou, chiar daca voua nu va place, incercati sa nu transmiteti aceeasi stare si bebelusului. Trebuie sa fie alegerea sa, nu a noastra.

Mai mult, trebuie sa acceptam ca nu e obligatoriu ca bebelusului sa ii placa orice aliment. Exact cum si noi avem preferinte culinare, si ei au acest drept. La ce varietate de alimente exista, chiar nu e imperios necesar sa le accepte pe toate.

 

*Sursa foto: BabyCentre

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s