Cat trebuie sa manance un copil mic

Disclaimer: Aceasta postare contine informatii generale aplicabile copiilor sanatosi, nascuti la termen. Cazul fiecarui bebelus e unic si trebuie discutat cu medicul pediatru.

Oare bebelusul meu mananca suficient? Oare bebe nu mananca prea mult? Cum as putea sa-l fac sa manance mai mult? Oare are destule/prea putine mese? Intrebari pe care cum, necum si le pune fiecare mama…

Avem tendinta sa ne incadram copiii in grafice batute in cuie uitand ca si graficele au marje. Si mai avem tendinta de a ne compara bebelusii cu cei ai vecinilor, prietenilor, altor mame de pe Facebook si sa decidem ca atata trebuie sa manance si al nostru.

Un pas important inspre o diversificare de succes, echilibrata inclusiv din punct de vedere psihologic, este sa intelegem ca nu avem acasa mici robotei nascuti cu grile de diversificare in cap. Exact cum noi mancam altfel decat vecina, inclusiv cantitativ, tot asa si copilul nostru va manca altfel decat colegul sau de aceeasi varsta de la cresa. Sau chiar diferit fata de fratii sai la aceeasi varsta. Fiecare bebelus e unic si trebuie evaluat individual, nu raportat la altii!

Capacitatea stomacului

In general, capacitatea stomacului unui bebelus ajuns la varsta la care are voie sa primeasca si altceva decat lapte (deci mai mare de 4 luni implinite) este de 30 ml / kg corp.

Asadar, capacitatea stomacului nu tine de varsta, ci de dimensiunile fizice ale copilului.

In functie de nevoile energetice ale organismului si de apetitul dictat de creier, stomacul se umple sau nu cu mancare si/sau lapte. De unde si diferenta de apetit dintre indivizi.

Adica chiar daca capacitatea stomacului e de 210 ml, bebelusul poate alege sa consume doar 150 ml in mod normal.

Si exista si copii cu o capacitate a stomacului usor mai mare fata de „grafic”, deci care mananca mai mult. Nu uitati ca oamenii sunt diferiti.

Atentie! Volumul stomacului se masoara in mililitri, nu grame. Deci degeaba cantariti mancarea. Daca insistati sa vedeti cat mananca trebuie sa calculati in ml. Volumul depinde de densitatea alimentelor.

Cat de des umplem (total sau partial!) stomacul

In mod normal, orice om are nevoie de un aport constant de nutrienti in organism pentru a-si sustine activitatea de peste zi. Asadar ar trebui sa mancam la ore regulate si un anume numar de mese.

Acest lucru este valabil cu atat mai mult in cazul bebelusilor, care au nevoie constanta de energie si aport de nutrienti pentru a-si sustine dezvoltarea creierului si a organismului in general.

(Bineinteles, numarul de mese este diferit de la copil la copil in functie de nevoile sale.)

In general, in timpul zilei, se recomanda ca mesele si gustarile sa fie dispuse la interval de 2 – 4 ore, dar acest interval depinde si de fiecare copil in parte.

Bineinteles, la inceput de diversificare numarul de mese va fi mai mic, restul necesarului fiind acoperit de supturi / biberoane.

Cu ce umplem (total sau partial!) stomacul

Obisnuiti cu grafice si reguli stricte, orice incercare de a relaxa procesul de diversificare se loveste de idei preconcepute si mituri.

De pilda, daca unii copii cer / accepta mai multe mese inca de la inceput, reactia celorlalti e „copilul e prea mic pentru atatea mese de mancare”.

Dar, sa nu uitam ca niciun organism international sau national preocupat de nutritia copilului nu limiteaza numarul de mese de la inceputul diversificarii. Detalii gasiti aici:

Asadar, daca copilul accepta se pot oferi mai multe mese de solide in paralel, in cantitatea acceptata de copil.

Daca stomacul copilului e pregatit sa digere si altceva decat lapte (deci musai dupa 4 luni implinite, nu inainte, si doar cand copilul e pregatit), aceasta caracteristica e acolo fie ca el primeste o masa de solide pe zi, fie ca primeste trei. Adica copilul e capabil sa digere mancare si la 7 dimineata, si la pranz si la 6 seara.

nr-de-mese

Lasati copilul sa decida daca doreste mai multe mese sau nu. Dar pentru a afla daca e interesat sa guste macar, trebuie sa ii propuneti sau sa-l tineti aproape cand mancati.

Concluzii:

  • Cantitatea de mancare consumata de un copil depinde de nevoile sale nutritionale si difera de cea consumata de un alt copil. Nu va comparati copiii. Nu exista o cantitate standard!
  • Daca copilul doreste si nu aveti contraindicatii de la medic, poate avea mai multe mese pe zi chiar de la inceputul diversificarii.
  • Atata timp cat copilul se dezvolta fizic si cognitiv corect, ar trebui „ascultat” si hranit in functie de dorintele sale. Despre greutatea bebelusului

Copilul nu trebuie sa manance cat credem noi, ci cat vrea el.

 

*Sursa foto: Simple Bites

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s