Argumente impotriva biscuitilor in alimentatia curenta a bebelusului

In primul an de viata, in general, bebelusul aproape isi dubleaza lungimea si tripleaza greutatea de la nastere, iar creierul sau se dezvolta la o rata uimitoare. Acest proces de crestere are nevoie de o sustinere adecvata pentru a se desfasura corect.

Combustibilul necesar provine din carbohidrati de calitate. Despre importanta carbohidratilor in alimentatia copilului mic si care sunt carbohidratii buni, puteti citi aici: Carbohidratii in alimentatia copilului mic

Biscuitii adaugati in mancarea bebelusului nu reprezinta carbohidrati de calitate si nici nu sunt necesari. Vorbim de biscuitii cumparati din magazin, nu de cei preparati acasa din fainuri integrale si putine grasimi adaugate si care pot fi oferiti uneori ca si gustare.

Argumente impotriva biscuitilor in alimentatia curenta a bebelusului

Biscuitii au un continut caloric mare si unul nutritional scazut. Adica reprezinta calorii goale care ajuta la cresterea artificiala in greutate („pufosesc”) fara a aduce vreun aport de vitamine si minerale. Nutrientii reali sunt mult mai importanti in alimentatie fata de continutul caloric crescut.

Tipul de carbohidrati continuti in biscuiti nu este cel recomandat pentru o dezvoltare echilibrata. Ofera o eliberare de gucloza pe moment, nu treptata cum este nevoie pentru cresterea armonioasa.

Fibrele si carbohidratii continuti in biscuiti sunt procesate, deci nu ofera un aport nutritional de valoare nici pentru tranzitul intestinal.

Multi „biscuiti pentru bebelusi” contin zahar adaugat. Zaharul este puternic nerecomandat in alimentatia unui copil atat de mic. De ce nu este recomandat zaharul in alimentatia copilului mic

In plus, biscuitii au grasimi vegetale adaugate. De multe ori este folosit un echivalent al margarinei sau ulei de palmier. Acest tip de grasimi nu este necesar in alimentatia copilului si aduce un aport caloric foarte mare de care nu are nevoie.

Nu in ultimul rand, copilul se obisnuieste cu astfel de gustari care „pufosesc” dar nu ofera nutrienti si creste riscul de obezitate.

Pe scurt si cat mai simplu, biscuitii ofera un aport caloric mare si un aport nutritional scazut. Adica ingrasa copilul, dar nu aduc vitamine si minerale in organism.

Daca doriti neaparat sa „ingrosati” masa de fructe, puteti utiliza cereale.

Pentru gustarile ocazionale, faceti biscuiti acasa folosind cat mai putina grasime (ulei, unt), faina integrala si evitand indulcitorii de orice fel.

Exemple concrete

Disclaimer: Am luat la intamplare cateva etichete de biscuiti des utilizati in alimentatia copilului mic. Nu sprijinim si nici nu suntem contra vreunui producator de biscuiti. Pentru referinta, vom compara cu banalii fulgi de ovaz si cu cerealele „Aptamil 7 cereale”. Mentionam ca marca de cereale a fost aleasa aleatoriu pentru a indeplini o singura conditie, aceea de a contine doar fainuri de cereale si vitamine adaugate. Tabelul a fost intocmit la data publicarii articolului, 26.01.2017. tabelAsadar, de ce nu sunt buni biscuitii?

  • contin zahar, ulei vegetal, arome, afanatori, conservanti… – elemente care nu sunt necesare in alimentatia nimanui!
  • (de cele mai multe ori) nu pecizeaza cat la suta din zaharurile continute sunt naturale si cate provin din zahar adaugat
  • (de cele mai multe ori) contin sare adaugata
  • nu contin si nici nu sunt imbogatiti cu alte vitamine si minerale necesare in dezvoltarea bebelusului
  • continut scazut de fibre
  • carbohidratii continuti sunt din categoria celor cu eliberare rapida (zaharuri), in detrimentul amidonului
  • continut destul de ridicat de sare

Bebelusul are nevoie de nutrienti buni (carbohidrati de calitate, vitamine, minerale etc.) pentru a se dezvolta. Biscuitii nu ofera nimic din toate acestea. Asadar, un biscuite umple stomacul fara a ajuta la crestere. Mai mult, mai si ingrasa si cauzeaza eliberari rapide de glucoza (efecte negative!). Locul lui ar trebui sa fie luat de ceva util in dezvoltarea copilului.

Biscuitii sunt un desert care ar trebui oferit ocazional. Oferiti carbohidrati de calitate in locul lor!

 

Etichetele utilizate pentru comparatie:

*Sursa featured image: Cook Diary

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s