Termenul de „diversificare precoce” este folosit in multe sensuri astazi pentru a defini ce inteleg sustinatorii diverselor curente in diversificare prin introducerea prea devreme a solidelor in alimentatia bebelusului.
Dar in literatura de specialitate (OMS, ESPGHAN, alte foruri internationale preocupate de alimentatia copilului mic, medici care conduc cercetari stiintifice) termenul de „diversificare precoce” are un singur si unic inteles.
Diversificare precoce = inceperea diversificarii inainte de 17 saptamani ( = 4 luni implinite)
*Prin „inceperea diversificarii” se intelege oferirea oricarui alt aliment, apa sau ceai in afara de lapte (matern / praf) si medicamente bebelusului.
Aceasta definitie se refera doar la copii nascuti la termen. Pentru prematuri, factorii care se iau in calcul cand se recomanda inceperea diversificarii sunt diferiti.
Argumente in sprijinul acestei definitii:
- OMS, in ghidul sau pentru statele membre din Europa, mentioneaza ca „daca parintii decid sa inceapa mai devreme [de 6 luni], este acceptabil atat timp cat nu se incepe mai devreme de 4 luni”. (Capitolul 8, paginile 174 – 178 contin o intreaga dezbatere asupra recomandarilor oficiale privind varsta la care se incepe diversificarea)
- Tot la pagina 176 din sus-mentionatul ghid, se mentioneaza „exista un consens aproape universal ca introducerea solidelor nu ar trebui sa inceapa mai devreme de 4 luni [implinite] si nici mai tarziu de 6 luni [implinite]”
- Societatea europeana de gastroenterologie, hepatologie si nutritie pediatrica (ESPGHAN) mentioneaza intr-o luare de pozitie din 2008 ca solidele nu ar trebui introduse inainte de 17 saptamani, dar nici mai tarziu de 26 de saptamani.
- Intr-o cercetare medicala publicata in International Journal of Environmental Research and Public Health se precizeaza ca „introducerea prea devreme a solidelor este definita ca inainte de 17 saptamani”. (iulie 2015)
- Intr-un articol publicat de Mayo Clinic (USA) in iunie 2016 se vorbeste de introducerea solidelor intre 4 si 6 luni. Si introducerea „prea devreme” e definita tot inainte de 17 saptamani.
Riscuri asociate diversificarii precoce
- Din cauza faptului ca bebelusul nu poate mentine o pozitie corecta in timpul mesei, creste semnificativul riscul de aspirarea a solidelor.
- Bebelusii sunt expusi la factori patogeni care se pot gasi in hrana si apa (si care nu se distrug in procesul de preparare) crescand astfel riscul bolilor diareice. La varste atat de mici manifestarile sunt severe si ii pot pune viata in pericol.
- Bebelusul primeste ori prea multe ori prea putine calorii comparat cu nevoile sale.
- Creste semnificativ riscul de alergii, obezitate, diabet de tip I, dermatite atopice. (Aceste efecte negative nu se vad imediat, ci in timp, incepand cu varsta de 2-3 ani.)
Reamintim ca diversificarea ar trebui sa inceapa cand se indeplinesc conditiile necesare. Pentru referinte: Cand putem incepe diversificarea?
Nu oferiti nimic altceva decat lapte sau medicamente prescrise de medic unui bebelus mai mic de 4 luni implinite!
Incepeti diversificarea doar daca bebelusul indeplineste conditiile necesare si doar cu acordul medicului pediatru!
*Sursa featured image: Arnold Palmer Hospital for Children
Un comentariu Adăugă-le pe ale tale