Diversificarea precoce si riscuri asociate

Termenul de „diversificare precoce” este folosit in multe sensuri astazi pentru a defini ce inteleg sustinatorii diverselor curente in diversificare prin introducerea prea devreme a solidelor in alimentatia bebelusului.

Dar in literatura de specialitate (OMS, ESPGHAN, alte foruri internationale preocupate de alimentatia copilului mic, medici care conduc cercetari stiintifice) termenul de „diversificare precoce” are un singur si unic inteles.

Diversificare precoce = inceperea diversificarii inainte de 17 saptamani ( = 4 luni implinite)

*Prin „inceperea diversificarii” se intelege oferirea oricarui alt aliment, apa sau ceai in afara de lapte (matern / praf) si medicamente bebelusului.

Aceasta definitie se refera doar la copii nascuti la termen. Pentru prematuri, factorii care se iau in calcul cand se recomanda inceperea diversificarii sunt diferiti.

Argumente in sprijinul acestei definitii:

  • OMS, in ghidul sau pentru statele membre din Europa, mentioneaza ca „daca parintii decid sa inceapa mai devreme [de 6 luni], este acceptabil atat timp cat nu se incepe mai devreme de 4 luni”. (Capitolul 8, paginile 174 – 178 contin o intreaga dezbatere asupra recomandarilor oficiale privind varsta la care se incepe diversificarea)

oms

  • Tot la pagina 176 din sus-mentionatul ghid, se mentioneaza „exista un consens aproape universal ca introducerea solidelor nu ar trebui sa inceapa mai devreme de 4 luni [implinite] si nici mai tarziu de 6 luni [implinite]”

oms2

espghan

ncbi

  • Intr-un articol publicat de Mayo Clinic (USA) in iunie 2016 se vorbeste de introducerea solidelor intre 4 si 6 luni. Si introducerea „prea devreme” e definita tot inainte de 17 saptamani.

mayo

Riscuri asociate diversificarii precoce

  • Din cauza faptului ca bebelusul nu poate mentine o pozitie corecta in timpul mesei, creste semnificativul riscul de aspirarea a solidelor.
  • Bebelusii sunt expusi la factori patogeni care se pot gasi in hrana si apa (si care nu se distrug in procesul de preparare) crescand astfel riscul bolilor diareice. La varste atat de mici manifestarile sunt severe si ii pot pune viata in pericol.
  • Bebelusul primeste ori prea multe ori prea putine calorii comparat cu nevoile sale.
  • Creste semnificativ riscul de alergii, obezitate, diabet de tip I, dermatite atopice. (Aceste efecte negative nu se vad imediat, ci in timp, incepand cu varsta de 2-3 ani.)

 

Reamintim ca diversificarea ar trebui sa inceapa cand se indeplinesc conditiile necesare. Pentru referinte: Cand putem incepe diversificarea?

Nu oferiti nimic altceva decat lapte sau medicamente prescrise de medic unui bebelus mai mic de 4 luni implinite!

Incepeti diversificarea doar daca bebelusul indeplineste conditiile necesare si doar cu acordul medicului pediatru!

 

*Sursa featured image: Arnold Palmer Hospital for Children

 

 

 

 

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s