Oul in alimentatia bebelusului

Disclaimer: Acest articol prezinta informatii generale. Introducerea oricarui aliment, mai ales a celor cu risc alergen, trebuie discutata cu medicul pediatru al copilului.

Continut nutritional

Oul este un aliment bogat in grasimi si proteine animale necesare dezvoltarii armonioase a bebelusului.

Un ou are circa 60 g si contine peste 65% apa, 6.3 g proteine, 4.8 g grasimi, vitamine, carbohidrati…

1792_34Sursa: Engormix

cap-8-pag-188

Sursa: OMS, cap 8 – pag 188

Cand se introduce oul in alimentatia bebelusului

Oul face parte dintre alergenii alimentari care trebuie mentionati chiar si pe ambalajele produselor care ar putea contine doar urme.

Potentialul alergenic crescut este dat de proteinele din albus, in numar de patru. Galbenusul contine si el trei proteine diferite, dar acestea au risc scazut.

Tocmai din aceste cauze recomandarile privind introducerea oului in totalitatea sa au fost foarte prudente o perioada indelungata de timp, albusul fiind trecut pe lista alimentelor care se introduc dupa varsta de un an.

In ultimii ani s-au facut numeroase studii medicale care arata ca intarzierea introducerii alergenilor dupa un an creste riscul aparitiei alergiilor. Asadar, recomandarile in vigoare sunt ca oul sa fie introdus dupa 6 luni.

Mai mult, datorita continutului nutritiv, se recomanda a fi introdus in alimentatie cat mai repede.

In ghidul OMS pentru Europa, cu accent pe statele ex-sovietice publicat in 2003 se mentioneaza ca: „este prudent sa se evite introducerea acestor alimente [inclusiv ou] inainte de varsta de 6 luni, mai ales in cazul famililor cu istoric de alergii alimentare”. (cap 8, pag 174 si 188) Nu se face nicio distinctie intre albus si galbenus.

cap-8-pag-174

Ghidul CNSMF (Romania) pentru alimentatia bebelusului mic mentioneaza ca dovezile medicale curente nu justifica recomandari de excludere a alergenilor din alimentatie dupa inceperea diversificarii, indiferent daca copilul are sau nu teren alergic. Din nou, nu se face nicio diferenta intre albus si galbenus.

10Asadar, in cazul in care nu aveti contraindicatii specifice, oul poate fi introdus integral oricand dupa varsta de 6 luni.

Cum se introduce oul

Ca orice alergen puternic, se recomanda prudenta in introducerea oului.

Ghidul australian de introducere a alimentelor in cazul copiilor cu teren alergic recomanda sa se inceapa cu cantitati mici oferite in mancarea obisnuita a bebelusului.

Pentru a identifica posibile alergii inainte de a hranii copilul cu ou, puteti sa frecati o bucatica de albus de interiorul buzei bebelusului. Daca in decurs de cateva minute nu apar reactii adverse, puteti oferi mancarea preparata. A nu se freca niciodata alimente de pielea bebelusului, mai ales daca are dermatita!

Ca orice aliment nou, se recomanda a fi introdus in prima parte a zilei, in mediul familiar, din mana persoanei care il hraneste in mod obisnuit si intr-o perioada in care bebelusul este sanatos.

Ideal ar fi ca primele dati sa fie oferit fiert si ca atare pentru ca copilul sa il poata identifica vizual si sa asocieze gusturile.

Oul poate fi oferit fiert, facut omleta fara ulei in tigaie anti-aderenta sau la cuptor, in diverse preparate precum galuste, briose etc.

Cum se gateste oul

cap-8-pag-183

Sursa: OMS, cap 8 pag 183

Oul poate fi purtator de Salmonella, o bacterie care poate cauza o boala serioasa copiilor mici. In general, chiar si pentru adulti, simptomele pot fi destul de serioase incat sa necesite spitalizarea.

Pentru a evita infectarea cu Salmonella se recomanda gatirea completa a oului. Adica atat galbenusul, cat si albusul trebuie sa fie fierte / gatite pana cand sunt tari si nu mai raman urme semi-lichide in preparat.

Oul fiert nu trebuie sa aiba galbenusul cleios, ci fiert tare. Oul ochi la fel. Omleta sa nu aiba parti semi-lichide. Iar orice preparat cu ou in compozitie trebuie sa fie gatit pana cand atinge o temperatura interna de 71° C. (Sursa: https://www.cdc.gov/features/salmonellaeggs/)

Atentie!

 • Oul din curte de la tara nu e mai ferit de Salmonella fata de cel din magazin.
 • Ouale crude sau negatite complet nu se recomanda nici in cazul adultilor. Pe langa riscul infectarii cu Salmonella, este de mentionat ca oul crud nu se digera corespunzator.
 • Inainte de gatire, spalati ouale. Spalati-va pe maini dupa ce le manipulati. Nu folositi oua crapate sau ciobite.

Unele simptome ale alergiei la ou

 • rinita alergica
 • astm
 • dermatita
 • diaree
 • simptome gastrointestinale
 • ameteli
 • eruptii cutanate in jurul gurii, umflare a buzelor / limbii
 • voma
 • soc anafilactic

(Sursa: http://wholesomebabyfood.momtastic.com/eggs.htm)

Cate oua poate primi un copil saptamanal?

In general, pediatrii recomanda doua oua de gaina pe saptamana la masa de pranz, oferite in zile diferite.

Recomandarile medicale generale in vigoare nu mai pun limita la numarul de oua consumate saptamanal. In schimb atrag atentia ca alimentatia trebuie sa fie echilibrata si ca excesul de proteine dauneaza pe termen lung.

Mai multe detalii:

 

*Sursa „featured photo” Eggs.ca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s