(Dez)Ordinea introducerii alimentelor si a meselor

Disclaimer: Acest articol se bazeaza pe recomandarile in vigoare si se refera la copii sanatosi, nascuti la termen. Pentru fiecare copil in parte, pediatrul poate decide o schema de diversificare adaptata in functie de istoricul sau.

Cand dam broccoli? Cand dam fasole sau cartof alb? Cand introducem fructele? Dar oul? Dar carnea? O multime de intrebari si tabelele de diversificare care circula pe Internet nu ajuta la clarificare. Haideti sa facem lumina!

(Dez)Ordinea introducerii alimentelor

In primul rand, tabele de diversificare sunt o chestie pur culturala fara o baza in ghidurile oficiale de diversificare.

Recomandarile ESPGHAN concluzioneaza ca „majoritatea recomandarilor referitoare la diversificare nu sunt bazate pe evidente stiintifice. Programele nutritionale care prevad introducerea progresiva a alimentelor (= tabele de diversificare) isi au originea in majoritatea tarilor in factori culturali si alimente disponibile.”

espghan

Ghidul de preventie publicat de CNSMF (Romania) nu mentioneaza nicio ordine de introducere a alimentelor, ba chiar precizeaza negru pe alb ca nu exista o ordine si ca se recomanda inceperea cu alimente cat mai bogate in fier (carne, cereale imbogatite etc.)

In plus, precizeaza ca nu e nevoie de pauze intre introducerea alimentelor pentru a evita alergiile. Si ca nu exista un numar minim de alimente recomandate a fi introduse odata.

cnsmf

Nici OMS nu face referire la vreo ordine, dar incurajeaza oferirea de alimente variate.

Introducerea treptata a alimentelor se recomanda doar la copiii cu teren alergic!

N.B. In practica curenta si in majoritatea ghidurilor de diversificare din tarile industrializate se recomanda ca intre 4 si 6 luni (in cazul in care diversificarea se incepe mai devreme de aproximativ 6 luni) copilul sa primeasca doar legume, fructe si cereale. Dupa 6 luni pot fi introduse restul alimentelor, neexistand restrictii. Sarea si mierea a se folosi doar dupa un an.

(Dez)Ordinea introducerii meselor

In recomandarile oficiale nu exista o ordine a introducerii meselor si nici o distantare a acestora in timp. Adica nu trebuie asteptat un anumit numar de zile pentru a introduce urmatoarea masa.

Mai mult, OMS vorbeste de introducerea a doua mese in paralel pentru a obisnui bebelusul cu mancatul din lingurita.

oms1Dupa cateva saptamani de la inceperea diversificarii, bebelusul ar trebui sa aiba 2 – 3 mese pe zi.

oms2Ghidul CNSMF precizeaza un minim de 4 mese pentru copiii hraniti cu lapte praf si o crestere graduala de la 2 la 3 pentru cei alaptati.

cnsmf2

Mesele se propun. Bebelusul le accepta sau nu. Parintele persevereaza, fara a insista sau obliga.

Varietatea hranei

In diversificarea bebelusului varietatea si consistenta hranei sunt cele mai importante.

Se recomanda ca bebelusul sa consume zilnic o cat mai mare varietate de alimente din cele sapte grupe alimentare enumerate mai jos. Pentru o dieta minimum diversificata, prezenta a macar 4 grupe este necesara.

cnsmf3

 

Sursa foto: Nutri Ventures

5 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s