Disclaimer: Acest articol se bazeaza pe recomandarile in vigoare si se refera la copii sanatosi, nascuti la termen. Pentru fiecare copil in parte, pediatrul poate decide o schema de diversificare adaptata in functie de istoricul sau.
Cand dam broccoli? Cand dam fasole sau cartof alb? Cand introducem fructele? Dar oul? Dar carnea? O multime de intrebari si tabelele de diversificare care circula pe Internet nu ajuta la clarificare. Haideti sa facem lumina!
(Dez)Ordinea introducerii alimentelor
In primul rand, tabele de diversificare sunt o chestie pur culturala fara o baza in ghidurile oficiale de diversificare.
Recomandarile ESPGHAN concluzioneaza ca „majoritatea recomandarilor referitoare la diversificare nu sunt bazate pe evidente stiintifice. Programele nutritionale care prevad introducerea progresiva a alimentelor (= tabele de diversificare) isi au originea in majoritatea tarilor in factori culturali si alimente disponibile.”
Ghidul de preventie publicat de CNSMF (Romania) nu mentioneaza nicio ordine de introducere a alimentelor, ba chiar precizeaza negru pe alb ca nu exista o ordine si ca se recomanda inceperea cu alimente cat mai bogate in fier (carne, cereale imbogatite etc.)
In plus, precizeaza ca nu e nevoie de pauze intre introducerea alimentelor pentru a evita alergiile. Si ca nu exista un numar minim de alimente recomandate a fi introduse odata.
Nici OMS nu face referire la vreo ordine, dar incurajeaza oferirea de alimente variate.
Introducerea treptata a alimentelor se recomanda doar la copiii cu teren alergic!
N.B. In practica curenta si in majoritatea ghidurilor de diversificare din tarile industrializate se recomanda ca intre 4 si 6 luni (in cazul in care diversificarea se incepe mai devreme de aproximativ 6 luni) copilul sa primeasca doar legume, fructe si cereale. Dupa 6 luni pot fi introduse restul alimentelor, neexistand restrictii. Sarea si mierea a se folosi doar dupa un an.
(Dez)Ordinea introducerii meselor
In recomandarile oficiale nu exista o ordine a introducerii meselor si nici o distantare a acestora in timp. Adica nu trebuie asteptat un anumit numar de zile pentru a introduce urmatoarea masa.
Mai mult, OMS vorbeste de introducerea a doua mese in paralel pentru a obisnui bebelusul cu mancatul din lingurita.
Dupa cateva saptamani de la inceperea diversificarii, bebelusul ar trebui sa aiba 2 – 3 mese pe zi.
Ghidul CNSMF precizeaza un minim de 4 mese pentru copiii hraniti cu lapte praf si o crestere graduala de la 2 la 3 pentru cei alaptati.
Mesele se propun. Bebelusul le accepta sau nu. Parintele persevereaza, fara a insista sau obliga.
Varietatea hranei
In diversificarea bebelusului varietatea si consistenta hranei sunt cele mai importante.
Se recomanda ca bebelusul sa consume zilnic o cat mai mare varietate de alimente din cele sapte grupe alimentare enumerate mai jos. Pentru o dieta minimum diversificata, prezenta a macar 4 grupe este necesara.
Sursa foto: Nutri Ventures
5 comentarii Adăugă-le pe ale tale