Apa in alimentatia bebelusului

Apa se introduce in alimentatia bebelusului odata cu inceperea diversificarii, dar nu mai devreme de 4 luni implinite ( = 17 saptamani).

Apa ca si bautura nu este necesara in primele luni de diversificare, in conditiile in care bebelusul primeste suficient lapte. Dar se introduce pentru a familiariza bebelusul cu existenta sa si cu modul in care se consuma.

Asadar, in prima faza, nu cantitatea este importanta. Deci bebelusulul nu trebuie facut sa bea apa cu orice pret si pacaleli.

In general, bebelusii ajung sa solicite apa si sa asocieze potolirea setei cu bautul sau dupa varsta de 9 – 12 luni.

Cum oferim apa?

Metoda cea mai simpla este de a o oferi din pahar de plastic sau de sticla. Chiar daca initial bebelusul nu stie cum sa bea, amintiti-va ca scopul e familiarizarea sa cu apa, nu sa bea o anumita cantitate.

Apa mai poate fi oferita din cani cu cioc moale, cani normale cu cioc, cani cu pai… Atentie cand le alegeti: ar trebui sa puteti demonta toate partile componente si sa vedeti ce se ascunde la interior. Unele cani al caror capac e „turnat” impreuna cu ciocul risca sa adune mizerie in aceea parte si sa dezvolte o cultura insemnata de bacterii.

Puteti pune cateva cuburi de gheata in cana. Acestea vor face zgomot si bebelusului i se va parea amuzant sa se joace cu ele si sa guste.

Biberonul nu este recomandat. Copilul asociaza de obicei laptele cu biberonul. In plus, desi e o solutie comoda, pe termen lung nu este fiabila – bebelusul trebuie sa fie capabil sa consume apa din recipiente normale.

Cand se ofera apa?

La inceputul diversificarii puteti sa o oferiti dupa masa. Dar lasati recipientul aproape pe toata durata mesei. Unii bebelusi incep sa solicite apa mai devreme decat altii.

Recipientul din care il obisnuiti sa bea apa sau recipiente similare ar trebui lasate la indemana copilului prin casa. Nu neaparat sa se poata servi singur, mai ales daca vorbim de pahare, dar sa le vada si sa poata cere daca are nevoie.

Pe masura ce bebelusul creste, puteti oferi apa si in alte momente ale zilei. Nu inseamna ca trebuie sa o si accepte.

Cata apa trebuie sa bea un copil?

Pana la inceperea diversificarii un bebelus alaptat nu are nevoie de apa. Pentru cei hraniti cu lapte praf, pediatrul poate recomanda oferirea apei, dar cantitatea zilnica trebuie controlata cu strictete si limitata la maximum 60 ml.

Dupa inceperea diversificarii si pana la varsta de un an, cantitatea recomandata este de maximum 120 ml zilnic. In general, apa se ofera, nu se insista si copilul va bea daca are nevoie. Apa nu trebuie sa inlocuiasca laptele.

Unii copii sub un an care sufera de constipatie pot bea pana la 240 ml pe zi, dar doar sub supravegherea si la recomandarea medicului!

Dupa un an, apa poate fi oferita la discretie. Din nou, nu se insista. Se ofera. Copilul decide daca bea sau nu.

Apa nu se inlocuieste cu ceai sau suc!

Atentie! O cantitate prea mare de apa poate crea dezechilibre severe in compozitia chimica din organismul bebelusului si poate duce la „intoxicatie cu apa„.

Simptomele intoxicatiei cu apa:

  • iritabilitate nervoasa
  • temperatura corporala scazuta
  • umflarea sau „pufosirea” fetei
  • convulsii

In caz de diaree sau temperatura crescuta, hidratarea se face cu saruri de hidratare, nu cu cresterea artificiala a cantitatii de apa.

Tineti cont ca un copil, ca si un adult de altfel, isi ia 20% din necesarul de lichide din mancarea pe care o consuma. In plus, copilul primeste si lapte, care este pe baza de apa (88% in cel matern).

 

Update: 03.01.2017

*Sursa foto: 123RF.com

 

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s