Produsele lactate de origine animala pot fi oferite bebelusui dupa varsta de 6l. Nu se recomanda a fi oferite inainte din cauza unui potential risc de aparitie a micro-hemoragiilor gastrointestinale (recomandari ESPGHAN).
Lactate integrale
Produsele lactate oferite bebelusului trebuie sa fie integrale. Grasimile prezente in lactate nu reprezinta un risc pentru sanatatea lor.
OMS recomanda ca pana la varsta de doi ani copiii sa primeasca doar lactate integrale, iar lactatele degresate sa nu fie oferite inainte de 3 ani. (Ghid OMS, pag 189 – 192)
Ce fel de lactate?
Bebelusul poate primi orice fel de lactate: iaurt, sana, kefir, branzeturi, unt. OMS recomanda branzeturile tari deoarece contin o treime proteine, o treime grasime si o treime apa. Fata de acestea, branza de vaci normala are un continut mult mai bogat in apa, deci valori nutritionale mai scazute.
Lactatele integrale contin in mod natural sarurile care se gasesc in laptele din care au fost facute. Daca vedeti la „valori nutritionale” un continut de saruri, asta nu inseamna ca a fost adaugata sare in procesul de productie, ci ca este vorba de sarurile aflate acolo de la Mama Natura. Sarea adaugata se regaseste la „ingrediante”.
Unt desarat?
Untul „nesarat”, adica cel din care sarea a fost scoasa pe cale artificiala in procesul de productie, este un unt dietetic special facut pentru o anumita categorie de bolnavi. Mai mult, acesta nu contine doar lapte, ci si grasimi de tipul „margarinei”.
Untul care ar trbui oferit bebelusului este cel normal, „de masa”.
Exemple:
Unt normal, de masa
Unt desarat – observati ingredientele!
Update 03.01.2017: Exista si varianta fara grasimi vegetale.
Unt sarat – marcat ca atare, sarea figureaza la ingrediente
Sursa foto lactate: Bonduelle
Sursa fotografii etichete: arhiva personala a mamelor de pe grupul de diversificare
2 comentarii Adăugă-le pe ale tale