Sucul de fructe / legume in alimentatia bebelusului

Sucul de fructe / legume nu este recomandat in alimentatia bebelusului de pana la un an. Dupa un an, sucul proaspat stors poate fi oferit ocazional, in cantitati limitate.

Sucul de fructe / legume se obtine prin stoarcerea fructului proaspat si eliminarea partii solide a acestuia. Adica dam pulpa la o parte si ramanem doar cu zeama rezultata. Astfel indepartam partea care contine fibre si cea mai mare parte a vitaminelor. Ceea ce ramane, adica sucul, contine foarte putine vitamine (comparat cu fructul intreg), zero fibre si foarte multa fructoza.

Fructoza este o monozaharida din categoria zaharurilor libere aflata pe „lista neagra” a OMS. Consumul in exces poate duce la aparitia cariilor dentare, a diabetului zaharat, obezitatii si bolilor cardiovasculare.

Despre planul de actiune al OMS care vizeaza reducerea consumului de zaharuri gasiti aici: http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/

Dar ce se intampla in corpul unui bebelus care nu primeste niciun alt aliment solid dar primeste cativa ml de suc de fructe / legume? Fructoza concentrata din acest suc va determina pancreasul sa produca insulina pentru neutralizare, o cantitate mare intr-un timp scurt. In cazul in care pancreasul este obisnuit sa faca asta zilnic, perceptia sa asupra felului in care trebuie sa se ocupe de zaharurile intrate in organism se altereaza si, in timp, poate duce la aparitia diabetului zaharat.

In mod normal, cand mancam un fruct intreg, zaharurile se digera mult mai lent impreuna cu fibrele continute in pulpa.

Inca o mare parte a pediatrilor romani recomanda inceperea diversificarii cu sucuri din fructe si legume. Protocolul Societatii Romane de Pediatrie mentioneaza acelasi curs de actiune.

In mod normal, odata incheiata „perioada de acomodare” recomandata de pediatru, sucurile ar trebui eliminate complet din alimentatia bebelusului.

Despre efectele nocive ale mono si dizaharidelor am scris aici: https://diversificareaechilibrataabebelusului.wordpress.com/2016/09/14/de-ce-nu-este-recomandat-zaharul-in-alimentatia-copilului-mic/

Sau puteti discuta cu pediatrul si, de comun acord, sa schimbati abordarea si sa incepeti cu legume / fructe bine fierte si facute un piure foarte subtire (subtiat cu apa). In felul acesta se pastreaza si vitaminele si fibrele. Asta in cazul in care pediatrul considera ca bebelusul trebuie sa treaca prin aceasta „perioada de acomodare”.

Pana la un an singurele băuturi oferite pentru hidratare se recomanda a fi doar apa si laptele.

*Sursa foto: Descopera.ro

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. vavaly spune:

    de ar sti mai multi asta…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s