Diversificarea – introducerea meselor

Disclaimer:

Acest articol se bazeaza pe recomandarile cuprinse in Ghidul OMS „Feeding and nutrition of infants and young children – Guidlines for the WHO European Region, with emphasis on the former Soviet countries”, paginile 181 – 184. Ghidul complet il gasiti aici: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/98302/WS_115_2000FE.pdf?ua=1

Recomandarile se refera la copii sanatosi, nascuti la termen. OMS mentioneaza ca bebelusii sunt diferiti si ca recomandarile trebuie adaptate in functie de preferintele fiecaruia. Ghidul vorbeste de „diversificare clasica”.

Stadiile dezvoltarii bebelusului in raport cu diversificarea:

untitled

In prima faza (4-7 luni, in functie de bebelus), scopul este obisnuirea bebelusului sa manance cu lingurita. Apucatul si trasul cu buzele de pe lingurita se invata si poate dura pana cand bebelusului o sa fie capabil sa duca mancarea inspre fundul gurii si sa o inghita. Mancare poate fi oferita si cu degetul.

Unii bebelusi pot scuipa sau mancarea le curge pe barbie, dar este un lucru normal si nu inseamna ca nu le place mancarea.

Multi bebelusi accepta doar una, doua lingurite de mancare.

Este recomandat sa se ofere piureuri dintr-o singura leguma sau fruct, fara sare sau zahar, si aromate delicat (fara curry sau boia picanta, de pilda). Mai pot fi oferite cereale sau pseudocereale sub forma de terci, piure de cartof.

Frecventa meselor – mici cantitati de mancare oferite o data sau de doua ori pe zi vor ajuta bebelusul sa se obisnuiasca cu mancatul din lingurita.

A doua faza (dupa 6-7 luni de obicei), incepe dupa ce bebelusul a acceptat / invatat sa manance cu lingurita. Se pot introduce in alimentatia bebelusului carnea, ouale, lactatele, pestele…

Mancarea trebuie sa fie bine gatita si se recomanda ca un aliment nou sa fie combinat cu un aliment deja introdus si placut bebelusului.

Tot in aceasta faza a diversificarii se recomanda a se trece usor de la piureuri fine la piureuri cu mici bucatele prin ele (pasat cu furculita, de pilda).

Se recomanda sa se puna accent pe mancaruri savuroase, nu dulci. Adica sa se foloseasca ierburi si condimente (cu exceptia sarii, pana la un an) si sa se evite a obisnui bebelusul cu mancaruri dulci.

Frecventa meselor – dupa cateva saptamani de la inceperea diversificarii, bebelusii ar trebui sa aiba intre doua si trei mese pe zi (cantitati mici 🙂 ), cu o varietate mare de alimente.

A treia faza (in jur de 8-9 luni) – deja pot fi introduse „finger foods” si piureuri cu bucatele mai mari in scopul de a incuraja copilul sa mestece. Se recomanda ca „finger foods” precum paine prajita, legume bine fierte sau fructe moi sa fie oferite la fiecare masa.

Pot fi introduse tartinele cu unt, de pilda. Iar alimentatia trebuie sa fie variata si sa includa toate grupele de alimente.

Frecventa meselor – doua sau trei mese principale, printre care pot fi intercalate gustari precum iaurt, kefir, mar copt, paine cu unt. (Copiii care nu mai primesc lapte matern sau lapte praf ar trebui sa aiba deja 5 mese pe zi.)

A patra faza (in jur de 10-12 luni) – hranirea bebelusului de catre mama trebuie combinata cu autohranirea, incurajandu-se ultima. Mancarea se poate prezenta sub forma de bucatele pe care copilul le poate prinde si duce la gura singur.

Frecventa meselor – trei mese principale si doua gustari.

Dupa varsta de un an, copiii pot trece pe meniul zilnic al familiei si nu mai necesita mancare preparata special pentru ei. Sarea tot nu este recomandata, ba chiar OMS recomanda reducerea cantitatii utilizate in mancarea intregii familii.

Copiii trebuie sa fie incurajati si sprijiniti sa manance, iar adultii trebuie sa aiba rabdare in acest proces.

 

Dupa cum se poate observa, OMS nu vorbeste de:

  • tabele si tabelase de diversificare
  • reguli de 3 sau 4 zile
  • introducerea meselor la intervale fixe de timp sau intr-o ordine anume

Dar OMS recomanda:

  • introducerea mai multor mese in acelasi timp
  • „condimentarea” mancarii cu ierburi aromatice
  • introducerea tuturor alimentelor intr-un mod firesc
  • incurajarea curiozitatii native a copilului si acceptarea fazelor de dezvoltare (= sa nu ne fie teama sa le dam bucatele si finger foods!)
  • o varietate de alimente in meniu

 

Este foarte important sa se urmareasca indiciile oferite de copil si sa fie incurajat de cate ori e pregatit sa treaca la o noua etapa. Varstele incluse in ghid sunt orientative, copiii dezvoltandu-se diferit.

Parcursul diversificarii trebuie discutat cu medicul pediatru al copilului, acesta fiind singurul in masura sa ofere sfaturi pertinente aplicate unui anume bebelus.

 

Sursa foto: Alberta Sleep Consultant and Coach

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s