Cand se introduce laptele de vaca in alimentatia bebelusului

Laptele de vaca, sau cel provenit de la orice alt animal, se recomanda a fi introdus in alimentatia bebelusului dupa varsta de 6 luni, in preparate. Nu se recomanda inlocuirea meselor de lapte matern / praf cu lapte de vaca.

Majoritatea informatiilor prezentate in acest articol sunt preluate din Ghidul OMS pentru tarile ex-comuniste, publicat in 2013.  http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/98302/WS_115_2000FE.pdf?ua=1

Laptele de vaca, comparat cu cel uman, are un continut ridicat de proteine (3,2g / 100 ml fata de 1,2g) si de saruri (308 mOsmol / l fata de 98 mOsmol), punand o presiune mai mare pe rinichii bebelusului. Pe de alta parte, laptele de vaca are un continut mai scazut in fier (0,06 mg / 100 ml fata de 0,07 mg), iar rata de absorbtie in organism este mai mica de cat in cazul fierului din laptele matern.

Asadar inlocuirea laptelui matern sau a formulei cu lapte de vaca nu este recomandata deoarece creste riscul aparitiei de boli ale rinichilor si cel de anemie.

Mai mult, oferirea laptelui de vaca ca si bautura inainte de 6 luni poate cauza sangerari gastrointestinale (pag 189).

Acelasi ghid OMS (pag 180) recomanda introducerea produselor lactate (iaurt, kefir, branzeturi) in cantitati mici intre 6 si 9 luni pentru a nu inlocui laptele matern / formula. Pentru preparate (cereale cu lapte, de pilda) poate fi folosit lapte de vaca, dar, la fel, cu moderatie.

Laptele si produsele lactate trebuie sa fie integral pana la varsta de 2 ani. Intre 2 si 5 ani se poate utiliza lapte semi-degresat, desi e de preferat cel integral. Laptele degresat nu se recomanda a fi oferit inainte de 5 ani.

Acealeasi recomandari se regasesc si in documentele oficiale ale ESPGHAN: http://www.espghan.org/fileadmin/user_upload/guidelines_pdf/con_28.pdf

*Sursa foto: Timisoara Express

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s