Pana la un an mierea nu este recomandata in alimentatia bebelusului din motive de securitate alimentara.
Mierea poate contine sporii unei bacterii care cauzeaza botulismul, o forma de otravire alimentara. Copilul sub un an nu produce enzimele necesare pentru a putea ajuta la lupta impotriva acestei bacterii, asadar riscurile asociate sunt foarte mari.
Dupa un an corpul copilului poate gestiona mai bine o posibila otravire cu botulism. Simptomele botulismului pot aparea intre 8 si 36 de ore de la consumul mierii. Daca copilul dumneavoastra a consumat miere si prezinta urmatoarele simptome in intervalul mentionat, adresati-va medicului de urgenta.
- constipatie
- apatie
- lipsa poftei de mancare
Chiar si dupa un an, mierea nu se recomanda a fi oferita copilului in cantitati mari si des. OMS asimileaza zaharurile din miere cu cele care sa gasesc in zaharul rafinat si atrage atentia asupra consumului excesiv de dulciuri.
Zaharurile pot cauza carii dentare si probleme de greutate.
Cheia este moderatia si oferirea mierii din cand in cand, nu zilnic.
Resurse:
Explicatia privind botulismul: http://www.babycentre.co.uk/x555838/is-it-safe-to-give-my-baby-honey
Articolul nostru despre zaharuri „rele”: https://diversificareaechilibrataabebelusului.wordpress.com/2016/09/14/de-ce-nu-este-recomandat-zaharul-in-alimentatia-copilului-mic/
Planul de actiune al OMS pentru reducerea consumului de zahar in care asimileaza mierea zaharului rafinat: http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/
*Sursa foto: www.healthyfoodhouse.com