De ce sa nu dam ceai bebelusilor?

Cand vine vorba de ceaiuri pentru bebelusi, opiniile sunt impartite. O mare parte a mamelor inca apeleaza la ceaiurile anti-colici sau orice ceai vandut cu eticheta „pentru bebelusi”.

Dar apar din ce in ce mai multe argumente contra oferirii ceaiului la bebelusi. Si vom incerca sa le punem mai jos, poate sunt de ajutor.

In primul rand, recomandarile ESPGHAN zic negru pe alb ca nu se da nimic altceva bebelusului mai mic de 17s in afara de lapte (matern sau praf) si medicatie, in caz ca aceasta este necesara. OMS mentine regula pana in jurul varstei de 6 luni.

Ceaiul intra in categoria „altceva”. Argumentul principal al ESPGHAN este ca sistemul digestiv al bebelusului nu dispune inca de toate enzimele necesare pentru a digera altceva decat compusii care se gasesc in mod natural in lapte (cel praf e facut sa corespunda ca si compozitie cu cel matern) si creste foarte tare riscul de alergii.

Produsele din farmacie care sunt anti-colici sunt testate si omologate. Ceaiurile nu trebuie sa treaca prin acelasi proces.

Iar daca oferiti ceai pentru ca bebelusului „ii e foame”, ganditi-va doar ca daca voi ati fi infometati si ati avea de ales intre o cana cu lapte si una cu ceai, probabil ati alege laptele. Argumentul medical e ca stomacul oricum mic al bebelusului trebuie umplut cu nutrientii necesari care sa-i asigure dezvolatrea, nu cu o apa aromatizata.

Deci, e clar – inainte de 17s ceaiul e cu desavarsire interzis.

Dar dupa? Dupa e la latitudinea mamei si a medicului pediatru. Dar argumente contra oferirii sunt destul de puternice.

In primul randul, ceaiurile pentru bebelusi nu fac parte din categoria alimentelor pentru copii reglementate si controlate. Adica producatorul poate pune ce doreste in cutia respectiva, ataseaza eticheta „pentru bebelusi” si il pune la vanzare. Ba chiar exista pe piata ceaiuri granulate pentru bebelusi cu un continut mare de zahar.

Apoi, plantele medicinale au numeroase proprietati curative. Nu avem cum nega asta. Doar ca nu au fost facute studii medicale ca la carte apropo de dozare si potentiale efecte negative. Daca o cana de infuzie nu produce efecte adverse unui adult de 60-100 kg, aceeasi concentratie poate dauna bebelusului. La ora actuala nu exista studii care sa explice efectele adverse sau dozajele optime pentru bebelusi.

Organele lor sunt in plina dezvoltare si nu au capacitatea unui organ adult de a digera elemente toxice. Ceaiurile nu sunt supuse controlului, adica producatorul afirma pe cuvant de onoare ca plantele puse in punga sunt sterile. Doar ca au fost cazuri in care s-au gasit concentratii mari de metale grele, bacterii sau alti agenti patogeni in plantele respective.

Ceaiul de tei, atat de recomandat pentru calmare, este … un calmant nervos! Ori, in perioada de bebelusie creierul copilului se dezvolta la o rata uimitoare, procesele cognitive sunt incredibile. Nu se recomanda a se interveni cu nimic in dezvoltarea functiei cognitive. Nu se recomanda a calma creierul, caci si agitatia respectiva are rolul sau in dezvoltarea normala a copilului.

Nu in ultimul rand, copilul trebuie obisnuit cu apa, nu cu bauturi aromatizate.

Cat timp tinem copilul departe de ceaiuri? Greu de spus. Opiniile coincid cumva cu cele din cazul sucului de fructe: dupa un an, ocazional, copilul poate gusta cateva guri de ceai fara aditivi. (infuzie din planta/fructe uscate)

In final este decizia voastra. Dar informati-va inainte sa decideti!

 

Linkuri cu articole continand argumente atat pro, cat si contra.

http://www.webmd.com/parenting/baby/news/20110429/moms-are-giving-babibes-herbal-supplements-teas#1

http://www.growingupherbal.com/herbal-teas-for-babies-children/

http://www.babycentre.co.uk/x560992/can-i-give-my-baby-herbal-teas-to-soothe-an-upset-tummy

http://www.rodalesorganiclife.com/wellbeing/herbs-babies-are-they-safe

http://oureverydaylife.com/safe-infants-drink-herbal-teas-4053.html

 

*Sursa foto: www.dutchfoodinnovations.com

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s