Cand putem incepe diversificarea?

Una dintre primele dileme ale mamei moderne este legata de inceputul diversificarii. Oare cand?! Caci exista medici care spun ca se poate incepe dupa 4 luni si exista alte opinii (mai ales grupuri de Facebook) care spun ca musai dupa 6 luni.

Asadar, cand putem incepe diversificarea?

  • cand copilul prezinta interes pentru mancare (pentru a vedea cand se intampla acest lucru, dupa varsta de 17s tineti copilul aproape in timp ce mancati si vedeti daca vrea sa „fure” din farfurie. Aveti grija sa aveti mancare sanatoasa in farfuri. 🙂 )
  • copilul sa fie mai mare de 17s, dar asta nu inseamna ca la 17s fix suntem cu lingurita de piure in fata gurii sale
  • copilul sa fie capabil sa stea in fund cu minimum de suport. Adica sa nu balanseze in laterale, sa fie capabil sa tina capul drept fara sa oboseasca pentru macar cele 20-30 de minute cat ar dura masa, sa fie capabil sa se sprijine relaxat de spatarul scaunului sau bratul mamei si sa nu balanseze in fata.
  • cand aveti acordul pediatrului pentru a incepe!!! (poate cel mai important punct de pe lista)

Conditia de baza ramane ca bebe sa fie interesat. Altfel, riscati sa il faceti sa respinga mancarea. In mod normal, copiii manifesta aceasta curiozitate intre 5 si 6 luni, dar exista si cazuri „extreme” de copii interesati de la 4,5l sau copii care abia dupa un an incep sa consume mancare solida.

Bineinteles, exista si cazuri medicale unde pediatrii pot recomanda inceperea diversificarii de la 17s, chiar daca bebe nu manifesta o curiozitate pentru mancare.

De unde reies aceste recomandari expuse mai sus?

Recomandarile OMS, cele care sunt scoase in fata cand e vorba de inceperea diversificarii musai dupa 6l, spun de fapt „Around the age of 6 months, an infant’s need for energy and nutrients starts to exceed what is provided by breast milk, and complementary foods are necessary to meet those needs.”. Adica „in jurul varstei de 6 luni”, nu neaparat dupa.

Recomandarile ESPGHAN (Societatea europeana de gastroenterologie, hepatologie si nutritie pediatrica) spune pe de alta parte ca „Complementary feeding (ie, solid foods and liquids other than breast milk or infant formula and follow-on formula) should not be introduced before 17 weeks and not later than 26 weeks.”. Adica solidele trebuie introduse musai intre 17 si 26 saptamani.

De unde aceasta discrepanta? Sa incercam sa explicam.

OMS, adica Organizatia Mondiala a Sanatatii, emite recomandari pentru lumea intreaga. Asta include atat tarile subdezvoltate precum cele din Africa si Asia, dar si cele dezvoltate precum cele din Europa. Per ansamblu „Few children receive nutritionally adequate and safe complementary foods; in many countries less than a fourth of infants 6–23 months of age meet the criteria of dietary diversity and feeding frequency that are appropriate for their age.”. Adica in multe tari de pe glob doar cam un sfert din copiii cu varste intre 6 di 23 de luni sunt hraniti corespunzator.

Adevarul dureros e ca in Africa sau Asia prea putini au ce manca, copiii sunt subnutriti, conditiile de preparare a hranei sunt improprii. Alaptatul exclusiv pana la 6 luni poate fi pentru unii copii unica sansa de supravietuire. Nici macar laptele praf nu e recomandat pentru ca apa curata nu exista in aceste tari!

Dar in Europa, in general, aceasta problema nu exista. Asadar capetele luminate din pediatria europeana (ESPGHAN, de exemplu) se bazeaza pe realitatile din jurul nostru cand emit recomandari. Pe ce altceva se mai bazeaza recomandarile ESPGHAN? Pe faptul ca exista o „fereastra” de curiozitate in creierul copilului care apare fix intre 4 si 6 luni si ca e bine sa i-o satisfaci, caci dupa 6 luni s-ar putea sa fie mai preocupat de altceva.

Si totusi recomandarile OMS si ESPGHAN nu sunt de loc contradictorii, ca sa epuizam aspectele teoretice. OMS spune ca pana la 6 luni laptele matern asigura toti nutrientii necesari. ESPGHAN spune ca ar trebui introduse solidele, dar nu ca ar trebui inlocuite mese repede si degraba. Asadar, doar pentru ca copilul gusta dintr-un morcov sau o bucata de banana nu inseamna ca i-a fost inlocuita o masa de lapte sau ca primeste nutrienti seriosi si din alte surse.

Sustinatorii teoriei „musai dupa 6 luni” spun ca alaptatul exclusiv pana la 6 luni scade semnificativ riscul aparitiei infectiilor gastro-intestinale. Corect! Pentru ca nu trebuie preparata niciun fel de mancare in conditii de igiena maxima. 🙂 Dar daca mancarea bebelusului se prepara respectand o igiena stricta (ca de altfel orice mancare preparata in casa!), riscul se diminueaza mult.

Referitor la varsta la care se incepe diversificarea pentru copii alaptati vs copii hraniti cu lapte praf, ESPGHAN mentioneaza in recomandarile sale ca nu exista nicio diferenta si citeaza chiar studii stiintifice, daca aveti curiozitatea sa cititi articolul cap-coada.

Recent am tot auzit cum ca Asociatia Americana de Pediatrie sustine inceperea diversificarii dupa 6 luni. La o cautare simpla pe site-ul lor, am dat peste urmatorul articol care face trimitere la o cercetare medicala si care spune ca „The American Academy of Pediatrics recommends the introduction of solid foods between the ages of 4 and 6 months.”. Banuiesc ca nu mai e nevoie de traducere.

O alta fisa de pe siteul AAP recomanada introducerea solidelor in jurul varstei de 6 luni si mentioneaza ca introducerea mancarii inainte de 4 luni predispune la obezitate. Din punctul meu de vedere nu exclude hranirea inainte de 6 luni.

In incheiere, as vrea doar sa adaug ca Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA, ce este in subordinea Comisiei Europene), a constituit o echipa de specialisti cu sarcina speciala de analiza daca se pune cumva in pericol sanatatea copiilor in cazul in care diversificarea se incepe inainte de 26 de saptamani. Concluzia lor:

Following a request from the Commission, the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies was asked to deliver a scientific opinion on the appropriate age for the introduction of complementary food for infants in the EU. Many European countries have adopted the WHO recommendation for the duration of exclusive breast-feeding for 6 months, whilst other countries recommend the introduction of complementary feeding between 4 and 6 months. The Panel agrees with WHO and other authoritative national and international bodies that breast-milk is the preferred food for infants, but the focus in this opinion are the factors which determine the appropriate age for the introduction of complementary food into infants’ diets. The Panel has evaluated predominantly studies in breast-fed healthy infants born at term for indicators of an appropriate age at which to introduce complementary food irrespective of existing recommendations on breast-feeding duration and on exclusivity of breast-feeding. The Panel has focussed its evaluation on data from developed countries.On the basis of present knowledge, the Panel concludes that the introduction of complementary food into the diet of healthy term infants in the EU between the age of 4 and 6 months is safe and does not pose a risk for adverse health effects (both in the short-term, including infections and retarded or excessive weight gain, and possible long-term effects such as allergy and obesity).

O traducere in romana: Introducerea solidelor in dieta copiilor europeni sanatosi si nascuti la termen intre 4 si 6 luni este o masura sigura si nu duce la efecte adverse asupra sanatatii.

Asadar, haideti sa nu mai punem la colt mamele care incep inainte de 6 luni ca, dupa cum arata studiile medicale recente, nu distrug sanatatea copiilor lor. In schimb, as propune sa ne concentram pe a sfatui mamele sa nu ofere nimic altceva decat lapte bebelusilor mai mici de 17s.

*Sursa foto: perfecte.ro

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s